ORGANIZACJA WIGILII

1. Poznanie etapów przyrządzania zupy z suszonych owoców, śledzi w zalewie octowej oraz “pulek ”:

2. Odświętne nakrywanie stołów,

3. Przedstawienie, wspólnie z uczniami zaprzyjaźnionego oddziału, przygotowanego programu.

4. Składanie życzeń

Tradycyjny jadłospis wigilijny był bardzo prosty. Zachowywano post. Dlatego podstawowym daniem kaszubskiej wieczerzy wigilijnej były: zupa owocowa z kluskami, solone śledzie z kartoflami, zbożowa kawa lub herbata z mięty. Istniało jednak duże zróżnicowanie, które zależało od zamożności domu. W wielu zagrodach gospodynie uważały za swój obowiązek przygotować wieczerzę z 12 potraw, inne z 7 lub 9. Po wieczerzy uczestnicy udawali się do izby, w której stała choinka, gdzie dzieci znajdowały przyniesione przez “ Gwiôzdkę” prezenty. Najczęściej buły to bardzo praktyczne upomoinki, rękawice, skarpety lub swetry z wełny, czasem nowe buty lub czapka, a nieraz przybory szkolne lub sprzęt sportowy na zimę. Czasem rodzice wręczanie prezentów powierzali “ Gwiôzdce ” , co dodawało wieczerzy wigilijnej dramatyzmu. Oczekiwanie na odwiedziny “ Gwiôzdki ” upływało wśród wspólnego śpiewu kolęd i pastorałek. Śpiewano kolędy znane w całej Polsce, ponieważ w czasie zaborów posługiwano się śpiewnikiem polskim.

Krojenie suszu na zupę brzadową

krojenie suszu

Mieszanie wywaru

gotowanie zupy brzadowej tj.z suszonych owoów

Przedstawienie przygotowanego programu

wigilia w szkole

Składanie życzeń

ładanie życzeń

Wspólne spożycie przygotowanych potraw

zaproszenie do poczęstunku